Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

PLEDOARIE PENTRU PARANG


Dumitru Puscasu

Dorinta omului de cunoastere a fost din totdeauna impletita cu dragostea fata de frumusetile naturii .

Maretia cu care ne antampina ,linistea pe care ne-o da, pacea interioara cu care ne copleseste , ori de cate ori intram in contact cu ea , au fost din veacuri cele mai mari daruri pe care natura le-a facut omului .

Daca la inceput , individual , omul a cautat aceste binefaceri , mai tarziu aceasta pasiune a unit oamenii si astfel au aparut primele asociatii de turism .

Primele asociatii de turism din Romania s-au numit : Asociaria Carpatina - infiintata on 1873 , SGA ( Societatea Gimnastica Arad -infiintata in 1879 ) , SKF - infiintata in 1880 , EKE ( Erdey Carpaty Egyulet - infiinsats in 1891 , iar mai tarziu au urmat SocietateaVulturul Carpatilor a excursionistilor romani - Brasov infiintats in 1925 , Turing Club Brasov - infiintata in 1927 , ADMIR ( Asociatia Drumetilor Montaniarzi Intern Romaniei , Hai la drum - infiintata in 1939 si altele .

Inceputurile activitatii turistice in Valea Jiului sunt legate de anul 1880 , an cand ia fiinta una dintre cele mai puternice societati de turism din tara . Aceasta se numea ,, Societatea Carpatina Ardeleana a turistilor" ( Siebenburgische Karpathenverein - S.K.V.) si avea sediul la Sibiu cu sectii regionale in orasele : Orastie ,Brasov , Bistrita , Cernauti , Lupeni , Nasaud , Medias , Reghin , Petrosani , Sighisoara si Timisoara .

Sectia din Petrosani a S.K.V. a luat fiinta in anul 1885 di s-a dovedit a fi o sectie deosebit de activs . Realizsrile acestei sectii au reflectat intotdeauna spiritul Statutului Societatii Carpatine Ardeleana a turistilor , care la articolul 1 prevedea :

,, Scopul Societatii Transilvaniei si tinuturilor invecinate , de a-l cerceta din punct de vedere stiintific , de a-l descrie si de a raspandi rezultatele astfel obtinute , de a facilita accesul in diferite locuri interesante de aici in special de a intensifica si a raspandi interesul pentru acesti munti . Asociatia trebuie sa evite orice amestec in chestiuni de ordin politic .

La doar 5 ani de la infiintare adica in 1890 , sectia din Petrosani reuseste sa construiasca sub Varful Carja refugiul numit ,, Rudolfs Hute ", un refugiu din piatra care a fost reconditionat intre anii1932-1938.

Iar acum , la aproape 70 de ani de la ultimele lucrari de reconditionare , membrii Asociatiei schi turism montan ,,PRO-PARANG " isi propun refacerea si introducerea lui in circuitul turistic. sub forma unui refugiu de supravietuire.

Cabana construita intre anii 1945-1947

 

In anul 1890 s-a construit o cabana de lemn pe locul numit ,, cabana veche " , aceasta cabana avea apa curenta si putea caza 50 de turisti . A ars in anul 1945 .

In 1892 la altitudinea de 1680 m , in Gura Plaiului , sectia de turism Petrosani construieste Casa de adapost ,, Parangul " care in anul 1925 este mistuita de flacarile unui incendiu .

Membrii aceleiasi sectii de truism construiesc in 1913 , tot in Gura Plaiului , probabil pe locul actualei Statii Meteorologice sau in apropiere ,o noua cabana .

Primul cabanier al Casei de adapost ,,Parang " a fost Christian Pingert . Cabana a fost gazda pentru Greta Garbo , Johnny Weissmuller si Robert Taylor cateva zile in anul 1936.Si aceasta cabana a avut acelasi sfarsit ca si precedentele , arzand in 1945.

Un an mai tarziu , un grup de tineri sprijiniti de Sectia de schi a S.C. ,, Jiul " se hotarasc sa construiasca o noua cabana ,inceputul a fost facut prin reamenajarea fostului grajd care a scapat din incendiul cabanei in 1945. La inceput adapostul putea gazdui 10-15 turisti , dar cu trecerea timpului prin lucrarile de marire a capacitatii de cazare s-a ajuns , ca un numar 150 de persoane sa poata gasi un loc de cazare in aceasta cabana . Si aceasta cabana a avut aceeaai soarta ca celelalte , ea arzand in luna mai a anului 1965.

Cu toate aceste evenimente nedorite activitatea turistica merge mai departe si in premiera , in 1959 , un grup de impatimiti turisti de la Clubul Alpinistilor din Complexul CFR Petrosani , parcurg pe carari de munte un traseu ce strabate Carpatii Meridionali din Sinaia pana la Herculane , Sositi la Petrosani ei au fost rasplatiti cu ,, Cupa Veteranilor Alpinisti din Complexul CFR Petrosani " . Acest club a fost infiintat in luna ianuarie a anului 1957 din initiativa unor mari iubitori ai naturii printre care si domnul Ioan Stefanescu . Clubul si-a incetat activitatea dupa aproape 30 de ani , din diverse motive dintre care , unul important a fost iesirea la pensie a lui Ioan Stefanescu (Maresalul ) , argintul viu al acesteia .

In anul 1990 celebra gimnasta Nadia Comaneci a facut o excursie in masivul Parang , ocazie cu care s-a fotografiat alaturi de un grup de montaniarzi .Dupa 1989 degringolada produsa datorita vidului legislativ , s-a permis ca masivul Parang sa fie agresat tot mai puternic de aaa zisi ,, oameni ai muntelui " care prin actiunile lor au ajuns sa puna in pericol aceasta zona .

Acum in acest moment sarbatoresc , noi ca membri ai Asociatiei Schi Turism Montan ,, PRO-PARANG " , dorim sa reinviem adevaratul spirit turistic si sa luptam pentru revigorarea acestuia , facand tot ce ne sta in putinta pentru a apara natura de actiunile nechibzuite ale semenilor nostri .

Tabara de la Lacul Verde

Cuprins

Powered by