Prima Pagina - Scopul Asociatiei -- Program 2007 -- Flora Parangului -- Muntii Parang -- Revista Drumetul -- Contact

 

TABARA DE LA LACUL VERDE

Mihai Livadariu

Impreuna cu Flavius Baltaretu m-am angajat pentru organizarea excursiei din luna august in caldarea lacurilor Verzi unde urma sa aducem la indeplinire o parte din obiectivele asociatiei pe anul in curs, dar sa si cunoastem toata zona caldirii cu obiectivele de interes turistic pe care aceasta le ofera .

Deplasarea urma sa rezolve in totalitate sau in parte, urmitoarele:

- punctarea unor trasee de coborare cat mai putin periculoase si cu cat mai putine amenajari de pe creasta in caldare;

- marcarea traseului de acces la taul Inghetat, ca o deviatie din traseul cruce galbena care porneste de la cabana Groapa Seaca;

- cunoasterea florei

La intalnirea de miercuri 11 august 2004 si-au anuntat participarea 11 membri ai asociatiei, patru amici de-ai lui Flavius si s-a stabilit plecarea pentru sambata la ora 9,00.

Flavius cu cei patru amici si cu mine plecam mai repede, iar la telescaun ne intalnim cu totii, mai putin Vasile Pancu cu care urmeaza sa ne intalnim in caldare, el venind pe traseul crucea galbena de la Groapa Seaca.

Pe la ora 10,00 incepem sa urcam. Ma opresc la Piatra Crinului unde fotografiez cateva exemplare de potentilla hainaldyana care din pacate are florile aproape uscate. Ajung grupul din urma care au inceput sa ia fiecare cate 2 bidoane cu nisip sau ciment pentru ca o parte din membri Asociatiei, condusi de Cazimir sa mai lucreze la refugiu. Ne imprastiem pe toata poteca si fiecare isi lasa povara la refugiu dupa care continuam urcusul .

Caldarea Lacului Verde

Grupul lui Flavius este in fata si ajunge primul pe varful Carja, iar la putin timp si eu. Flavius a ramas in spate cu Cristi Nedelcu. Pe varf este ceata si nici in caldare nu putem vedea mare lucru. Hotaram sa asteptam ridicarea cetii si sa incepem sa coboram in caldare pe calea cea mai putin periculoasa. Gasesc ,, hornul ", se ridica ceata si imi aleg calea de urmat, le spun celor din grup (Bianca, Simona, Luminita si Artur) sa ma urmeze si incepem sa coboram. Sub creasta nu mai este ceata si dupa ce coborasul nu mai este dificil le indic locul pentru corturi si traseul pe care il avem de urmat pana acolo.

Dupa un timp incepe sa coboare si grupul in care se afla Flavius si la urma si Cazimir cu cei de la refugiu.

Ajung primul la locul de cort dar constat ca musteste de apa. Gasesc un alt loc intre mai multe paraie unde vor incapea toate.

Pana pe la ora 16 toate corturile sunt montate, ajunge si nenea Pancu si ne pregatim de masa.

In caldare ceata vine in valuri si la toti ne este teama ca nu vom avea vreme buna.

 

Tabara de corturi

In caldare este plin de jnepeni taiati si uscati, asa ca ne apucam sa-i adunam pentru focul de seara.

Seara , destul de tarziu, stam la foc dar este frig.

15 august 2004

Dimineata ne trezim in ceata care pana la urma se ridica. Dupa micul dejun impreuna cu Cazimir, Anti, Vasile Pancu si Robi mergem pana la taul Inghetat si stabilim traseul pe care urmeaza sa-l marcam si locul de amplasare a indicatorului.

Impreuna cu Cazimir montez indicatorul pe un bolovan din apropierea stanei, iar Flavius cu Bianca si Simona pleaca la vopsit cu culoarea albastra. Ii urmez si eu cu alb si in doua ore terminam nu fara sa ne ploua in cateva reprize.

O parte din noi se pregatesc sa plece spre casa pe traseul marcat cu cruce galbena; mai ramanem eu cu nenea Pancu, Flavius, Bianca , Simona, Luminita si Artur.

Impreuna cu Vasile Pancu si Flavius coboram pe cascada care pleaca din unul dintre lacuri si intrucat de jos vine mereu ceata ne intoarcem la cort unde preparam o tocana din buretii culesi de nenea Pancu cu o zi inainte.

Seara mai stam la foc, iar noaptea este foarte frig.

16 august 2004

Dimineata plec impreuna cu Bianca si nenea Vasile Pancu la lacul custurii si in custura Carjei .

Vremea este buna, dar dinspre custura vine mereu ceata. Pana la lac ne insoteste si Artur care trebuie sa vorbeasca la telefon .

De la lac impreuna cu Pancu si Bianca plecam spre Custura pe sub varful Carja. Nea Vasile ne canta cantece patriotice in limba romana si rusa. Intram in custura prin punctul cel mai de jos si ne indreptam spre varful Mija pe care nu il vom atinge. Traseul este accesibil in cea mai mare parte, dar are si locuri in care este mai greu .Le depasim cu totii foarte bine.

La un moment dat observ pe o stanca pe versantul sudic o tufa de ‚, potentilla haynaldiana " , o fotografiez, dar florile sunt aproape uscate. Verific altitudinea si constat ca altimetrul de la ceas arata 2200 m.

Ajungem deasupra Taului Inghetat , dupa care incepem sa coboram. Raman in urma si spre surprinderea mea gasesc o floare pe care nu o mai vazusem de multa vreme in Parang.

Nu stiu exact cum se numeste, dar arata ca un cactus cu frunze carnoase dispuse la nivelul solului in cercuri si tulpina cu mai multe flori rosii, este superba.

Cand ajung la corturi masa este gata si aflu ca Flavius impreuna cu Luminita si Simona au fost pana la taul Inghetat si au verificat amplasarea marcajelor; s-au declarat multumiti, respectiv Luminita nu s-a ratacit.

Dupa masa ploua si stam in corturi. Nu dorm si ma hotarasc sa urc pana in caldarea de sub varful Stoienita. Cu aparatele foto la mine trec pe langa lacul Verde dupa care urc spre caldare . Inainte de a ajunge acolo montez teleobiectivul pe aparat si dupa doar cativa pasi aud zgomot de pietre, pe celalalt versat numar cinci capre negre intre care probabil un tap , care suiera a alarma. Toate se indreapta spre varf si mai astept sa se apropie. Se despart in doua si reusesc sa fotografiez trei dintre ele. Ma intorc aproape seara .

Facem focul si ne incalzim deoarece este foarte frig; nu ne vine sa intram in corturi unde probabil este la fel .

Intru in sacul de dormit cu toate hainele pe mine, dar ma trezesc pe la ora 3,00 si constat ca termometrul de la ceas indica 4 C. Dimineata vom gasi o pojghita de gheata in sticlele de afara .

17 august 2004

Timpul este foarte frumos si pana la ora 10,00 se usuca corturile, le strangem si plecam la 10 pe poteca cu momai spre caldarea Rosiile care se dovedeste a fi destul de bine conturata. La stana pregatim masa, dupa care o parte dintre noi mergem la lacul Zanoaga Stanii si Rosiile.

Ne adunam din nou si plecam spre cabana Groapa Seaca , oprindu-ne la refugiul ,, Agatat " .

La cabana primesc cheile de la masina de la domnul Bogdan, avem o discutie legata de semnul de marcaj la Taul Inghetat si plecam la Petrosani.

Cu tot timpul nefavorabil din prima parte, una peste alta a fost o activitate reusita in care am adus la indeplinire o buna parte din obiectivele propuse si ne-am si distrat.

 

Aria Naturala Protejata Piatra Crinului

Cuprins

Powered by